Otvor Blende F4, Strah ili nerazumevanje

Aleksandra & Ivan
By Stefan Stevanovic

Svi mi koji smo malo ili malo više upućeni u fotografiju ne razumemo (barem ja), zašto se fotografi kod nas u Srbiji plaše ili jednostavno ne smeju da otvore blendu više od F4.

Ovo je prvenstveno tekst za fotografe koji fotografišu venčanja, rođendane, slavlja itd..

Fotografisanje venčanja, slavlja itd je u suštini vrlo zahtevan posao. Koji iziskuje da poznajete uređaj sa kojim radite. Niste u studiju i u većini slučaja ste na terenu. U zatvorenim i otvorenim prostorima. Svetlo i scena nikad ali nikad nisu idealni. Zbog toga koristimo i bliceve za dodatno osvetljavanje ili pravljenje nekih efekata.

Posle 12 godina bavljenja ovim poslom za mene je, fotografisanje neke proslave, postalo vrlo izazovno i inspirativno počevši od toga što nikad ne znam na kakve ću ljude naleteti, kakve ću ljude upoznati i što je još zanimljivije u kakvim ću se scenama i svetlosnim uslovima naći.

Neophodno je da budem spreman bukvalno na sve i za par sekundi prilagodim svoj fotoaparat.

Koliko sam posmatrao dugo moje uvažene kolege barem 90% njih kada fotografišu preko dana stave aparat na takozvani program jer verovatno (samo moja pretpostavka) nisu sigurni koje vrednosti na samom aparatu da odrede.

Kada se radi konkretno o blendi u većini slučajeva im je zakucana na 7.1 i onda dobiju veliku dubinsku oštrinu sa veoma oštrim senkama i tako dalje.. u suštini fotografije su ok ali nemaju onu komercijalnu lepotu, barem po meni.

Verujte mi da klijentela voli kada je pozadina malo više zamućena tj žargonski blurovana jer ih podseća na fotografije kakve mogu da vide u svetskim renomiranim časopisima.

Kada se radi o fotografisanju indoor tj u nekom prostoru. U većini slučaja im je blenda takozvano žargonski rečeno zakucana na 5.6 ili 4, ali nikad više od toga.

Istina je da pri većem otvoru blende morate malo sporije fotografisati jer morate paziti šta vam je u fokusu, ali zato rezultat koji dobijate je mnogo lepši običnim ljudima a i iso vrednost ne morate žargonski opet otpanjiti i samim tim fotografije izgledaju dosta kontrastnije a i boje su prirodnije.

Da li je to strah kod većine mojih kolega da će im fotke biti neoštre ili jednostavno linija manjeg otpora otpanjiti ISO vrednost što više, nisam siguran ali nešto definitivno se dešava.

Meni mnogi kažu da sam lud jer preko dana mi je blenda u većini slučajeva na F4, dok iSO vrednost pada i na 100, u zavisnosti od aparata. Kada fotografišem u nekom prostoru uglavnom mi je otvor blende od F4 do F3.2, nekad i odem na 2.8 a ako mi je pri ruci prajm objektiv idem i na F2.

Ljudi se krste kada to vide dok im ne pokažem fotografiju. Da li sam ja blesav ili su oni uplašeni nisam siguran ali mi nije jasno…

Pozdrav

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s